Inspiratie Dirk Brossé, Dirk Van Vaerenbergh en Sereni haalden de dood uit taboesfeer via muziektheater

Dirk Brossé, Dirk Van Vaerenbergh en Sereni haalden de dood uit taboesfeer via muziektheater

Componist-dirigent Dirk Brossé en auteur-acteur Dirk Van Vaerenbergh sloegen de handen in elkaar om – samen met uitvaartplanner Sereni – een muziektheaterproductie over de dood te maken. Het doel was om het overlijden en bijhorend rouwproces definitief uit de taboesfeer te halen. Het is een unicum dat een begrafenisondernemer mee zijn schouders zette onder een dergelijk cultuurproject. “Onze maatschappij gaat niet meelevend en open genoeg om met de dood”, klinkt het bij de initiatiefnemers van de voorstelling.

De coronacrisis heeft de dood nog dichter bij ieder van ons gebracht. De afgelopen jaren heeft nog maar eens duidelijk gemaakt dat verdriet delen met geliefden troost kan bieden na een overlijden. Maar in veel families blijft de dood nog steeds een onbespreekbaar taboe. Dirk Brossé en Dirk Van Vaerenbergh probeerden hier samen met Sereni verandering in te brengen met de muziektheaterproductie ONT roerd. In oktober 2021 was de voorstelling  te zien in Antwerpen, Gent, Kortrijk en Brussel. Het was een unieke belevenis die bestond uit een mix van muziek en tekst. Tegelijkertijd vonden de voorstellingen plaats in een intieme sfeer aangezien er bij elke voorstelling maximum 250 mensen aanwezig waren. 

Dirk Brossé, die zelf zoon is van een begrafenisondernemer, koesterde al van kleins af aan een fascinatie voor de dood. Met deze voorstelling realiseerde hij dan ook een project dat al lang in zijn hoofd zat. ‘Ik ben opgegroeid met de dood. Mijn ouders waren begrafenisondernemers en hadden hun zaak naast ons huis. Aan de keukentafel ging het vaak over thema’s die in veel families weggeduwd worden. Het heeft me altijd gefascineerd om er een voorstelling over te maken. Met ‘ONT roerd’ wilden we de dood in een universele context plaatsen, los van de religieuze, filosofische en romantische sfeer’, vertelde de componist-dirigent. 

Taboe doorbreken via cultuur

Het doel van ONTroerd was om taboes te doorbreken en het thema van ‘de dood’ en het rouwproces dat daarop volgt meer bespreekbaar te maken. Uitvaartplanner Sereni vindt dat mensen in ons land meer tijd moeten krijgen om te kunnen rouwen. Het rouwproces moet anders. Zo zegt de CEO van uitvaartplanner Sereni Bram Coussement dat ‘we als maatschappij de dood meer moeten integreren in ons leven. Cultuur kan hierbij een belangrijke rol spelen. Dat mensen meer tijd krijgen om te rouwen – zelfs jaren als dat nodig is – is één van de zaken die we als uitvaartplanner, en zorgondersteuner in de eerste lijn, willen aankaarten’. Auteur en acteur Dirk van Vaerenbergh stelt dan weer dat ‘de dood net als de geboorte bij het leven hoort. Je kunt maar lopen als je je voet optilt, en hem daarna neerzet. En ook al willen wij hier in het westen de twee dingen van elkaar scheiden … het is onmogelijk’.